news-bg

Новости

Проект:
МЛАДИНСКИ АКТИВИЗАМ ЗА ИНКЛУЗИВНО ОПШТЕСТВО

Трибина на тема „Инклузивно образование“ во СМУГС „Д-р. Панче Караѓозов“ - Скопје

На 25 април 2024 година, во просториите на СМУГС „Д-р Панче Караѓозов“ - Скопје, ја одржавме втората трибина на тема „Инклузивно образование“. Преку интерактивни активности и дискусија, учениците беа мотивирани да размислуваат за предностите и предизвиците на образованието во една мултиетничка средина и да споделат нивни идеи насочени кон промовирање на различноста и инклузијата.

Инклузивното образование е од клучно значење за општеството бидејќи го отелотворува основниот принцип на еднаквост и гарантира дека секој поединец, без оглед на нивното потекло, способности или разлики, има пристап до квалитетно образование. Преку прифаќање на различноста и прифаќање на потребите на сите ученици, инклузивното образование поттикнува чувство на припадност и прифаќање, промовирајќи ја социјалната кохезија и разбирање.


#ConfidenceBuilding #EUsupport #WesternBalkans

-------------

Проектот „Младински активизам за инклузивно општество“ на Институтот за човекови права се спроведува во рамки на проектот „Поддршка од ЕУ за градење доверба на Западен Балкан“, кој е финансиран од Европската унија (ЕУ), а го спроведува Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).

project-img project-img