news-bg

Новости

Проект:
ЗАЕДНО ВО БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈА

ИСТРАЖУВАЧКА СТОРИЈА: Мeдиумскиот простор нереформиран, сменети начините на контрола и влијание

Мeдиумскиот простор нереформиран, сменети начините на контрола и влијание 

Автор: Мирјана Василева 

Дванаесет печатени изданија годинава се посреќија со државни пари со кои ќе си ги надоместат трошоците за печатење направени во текот на минатата година. Лани, бројката на печатени медиуми кои добија владини субвенции беше за еден помала, односно вкупно 11 печатени изданија добија државна помош. Па, сепак, сумата беше отприлика таа - околу 700 илјади евра. Иако Владата, заедно со претставниците на дел од медиумската заедница ги правдаше распределбите дека се максимално транспарентни и со поддршка на Здружението на новинари на Македонија, Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) констатира дека критериумите врз основа на кои се одобрува таквата помош се недоволно прецизни и овозможуваат ненаменско користење на доделените средства. ДКСК, но и новинарската фела, укажуваат и на тоа дека буџетското финансирање на платената политичка програма за изборна кампања е потенцијален ризик за корупција и создавање на клиентелистички однос.

Целосната сторија на македонски прочитајте ја на линкот подолу:

МЕДИУМСКИОТ ПРОСТОР НЕРЕФОРМИРАН, СМЕНЕТИ НАЧИНИТЕ НА КОНТРОЛА И ВЛИЈАНИЕ 

Целосната сторија на англиски прочитајте ја на линкот подолу:

UNINFORMED MEDIA SPACE, CHANGED WAYS OF CONTROL AND IMPACT 

Целосната сторија на албански прочитајте ја на линкот подолу:

HAPËSIRA MEDIATIKE E PA REFORMUAR, KANË NDRYSHUAR MËNYRAT E KONTROLLIT DHE NDIKIMIT